Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!
Codul muncii prevede la art 34.1 ca fiecare angajator are dreptul de a-și organiza activitatea de resurse umane și salarizare în următoarele moduri:
a) prin asumarea de către angajator a atribuțiilor specifice;
b) prin desemnarea unuia sau mai multor angajați cărora să le repartizeze, prin fișa postului, atribuții privind activitatea de resurse umane și salarizare;
c) prin contractarea unor servicii externe specializate în resurse umane și salarizare.
Serviciile externe specializate în resurse umane și salarizare vor fi coordonate de către un expert în legislația muncii.
Textul legii, asa cum este formulat in prezent, arata ca angajatorul are dreptul sa isi organizeze activitatea de resurse umane si salarizare in una din cele trei variante, dar nu reglementeaza si obligatia de a face acest lucru. Aceasta permite existenta si a altor modalitati de organizare a acestei activitati.
Referitor la acest subiect, aducem in discutie un proiect legislativ: PL-x nr. 677/2022 -Proiect de Lege privind serviciul extern specializat în resurse umane şi salarizare care are ca obiect de reglementare stabilirea cadrului legal pentru organizarea şi funcţionarea serviciului extern specializat în resurse umane si salarizare, SERUS, coordonat de către un expert în legislaţia muncii acreditat.
Proiectul de lege, în forma adoptată de Senat a primit avizul negativ al Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților dar si al Comisiei juridice, de disciplină și imunități.